Suomi ja Eurooppa ovat energiakriisisissä Ukrainan sodan ja siitä seuranneiden pakotteiden seurauksena. Yksinkertaistettuna kriisi johtuu siitä, että ei ole EU:ssa riittävästi Venäjästä riippumatonta energiantuotantoa. Tilannetta on pahentanut, että Venäläisen tuontikaasun merkitys sähköntuotannossa on kasvanut koko 2000-luvun erityisesti Keski-Euroopassa.
Mutta miksi sähkö on niin kallista?
Sähkön hinta määräytyy sähkömarkkinoilla. Nyt, kun kaasusta on pulaa, ovat myös sähkön hinnat nousseet. Suomessa kaasua ei ole juurikaan käytetty sähköntuotantoon, mutta yhteiseurooppalaiset sähkömarkkinat vaikuttavat hintoihin myös täällä. Suomen (ja Baltian) tapauksessa sähkön hintaa on myös nostanut tuonnin katkeaminen Venäjältä.
Sähköntuotannon on vastattava kulutusta joka ikinen hetki (puhutaan sähkötehosta). Mikäli tuotantoa ei ole riittävästi, on vaarana sähkökatkot. Sähkö hinnoitellaan kulloinkin kalleimman tarvittavan (ns. marginaalisen) tuotantomuodon mukaan (kuva alla). Tuulisena ja aurinkoisena päivänä tuotantoa saattaa olla enemmän kuin sähkölle on kysyntää ja hinta voi pudota jopa nollaan (hinta kesällä). Kulutukseen on kuitenkin pystyttävä vastaamaan myös tuulen tyyntyessä. Silloin marginaalissa oleva tuotanto on yleensä hiilellä tai kaasulla tuotettua sähköä, jonka kustannukset ovat moninkertaistuneet (hinta talvella).

Sähkön hinta on esimerkiksi tänään poikkeuksellisen korkea. Tätä kirjoittaessa 446€/MWh eli noin kymmenkertaisesti yli sen tason mihin Suomessa on viime vuosina totuttu.
Suomeen on rakennettu viime vuosina paljon tuulivoimaa ja hyvä niin. Tuulivoiman tuotanto on edullista ja sen rakentaminen on nopeaa. Tosiasia kuitenkin on, että sähkön hinta on kytköksissä tuulisuuteen (kuva alla). Yle uutisoi tänään, että edessä saattaa olla jopa viikkojen mittainen korkeapaineen jakso, jolloin ei yleensä juuri tuule. Se tarkoittaa, että hinnat pysyvät korkeina.

Pidemmällä aikavälillä tilanne ratkeaa rakentamalla riittävästi säästä riippumatonta tuotantoa. Lyhyellä aikavälillä tilannetta on mahdollista helpottaa ainoastaan sähköä säästämällä.
Kuluttajan näkökulmasta vaikuttavimmat tavat säästää sähköä liittyvät lämmitykseen varsinkin jos asut sähkölämmitteisessä talossa. Asioiden lämmitys (esim. käyttövesi, ruuan valmistus, sauna..) kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa kuin esimerkiksi lamput tai kodin elektroniikka.
Oma suositukseni liittyy ruuanlaittoon koska se on asia, johon jokainen meistä voi varmuudella vaikuttaa. Ehdotan, että suosimme korkeiden sähkön hintojen aikoina sellaisia reseptejä, joiden valmistus vie mahdollisimman vähän sähköä. No mistä sitä tietää kuinka paljon minkäkin ruuan valmistus sähköä kuluttaa?
Ei huolta! Julkaisen talven aikana vallitsevaan ”sähkösäähän” sopivia reseptejä. Kalliiden päivien aikaan resepteissä painotetaan energiankulutuksen vähäisyyttä.
Tuulisella säällä halvan sähkön aikaan säästämisestä ei ole juurikaan hyötyä. Sellaisina hetkinä julkaisen puolestaan reseptejä, joiden kohdalla sähköä kuluu enemmän.
Keskeinen ajatus kuitenkin on, että ruuan maussa ei tingitä!
Ensimmäinen resepti (sähkö on kallista): Mikrouuniperuna kotimaisella järvikalalla