Reseptit energiakriisiin – miksi sähkö on niin kallista? Voinko minä tehdä jotain?

Suomi ja Eurooppa ovat energiakriisisissä Ukrainan sodan ja siitä seuranneiden pakotteiden seurauksena. Yksinkertaistettuna kriisi johtuu siitä, että ei ole EU:ssa riittävästi Venäjästä riippumatonta energiantuotantoa. Tilannetta on pahentanut, että Venäläisen tuontikaasun merkitys sähköntuotannossa on kasvanut koko 2000-luvun erityisesti Keski-Euroopassa.

Mutta miksi sähkö on niin kallista?

Lue lisää

Olemme energiasodassa

Eurooppa on kriisissä. Energiasodassa. Viime aikoina on ollut puhetta sähkön korkeista hinnoista, mutta en usko ihmisten vielä tajunneen kuinka vakavasta tilanteesta on kyse.

On hyvin mahdollista, että Euroopalla ja Suomella on edessään paljon vakavampi lama kuin mitä olemme ainakaan minun elinaikanani nähneet.

Kuvassa näkyy Ranskan ja Saksan sähköfutuurien hinnat ensi vuodelle. Ei siis huippuhinnat vaan keskihinnat. Ne ovat noin 20 x normaalia korkeammat.

Nykyisillä maakaasun hinnoilla vajaa 10% Saksan bkt:sta menee pelkän kaasulaskun kuittaamiseen. Noilla sähkönhinnoilla bkt:sta reilusti yli 10% menee taas sähkölaskun hoitamiseen. Niiden yhteenlaskettu osuus bkt:sta normiaikoina on ollut alle 2%. Tuo kulutus on sitten poissa kaikesta muusta eikä mikään toiminta ole pidemmän päälle kannattavaa tuollaisilla hinnoilla. Jonkun täytyy joustaa. Tai murtua.

Sama kriisi uhkaa vaihtelevalla vakavuudella lähes koko Eurooppaa ja taloudellisen keskinäisriippuvuuden maailmassa tämä kriisi voi käynnistää koronaa ja finanssikriisiä pahemman laman.

En ole valmis uskomaan, että tilanne on vielä niin paha ja tässä on vielä paljon asioita mitä me voimme tehdä (niistä myöhemmin lisää), mutta jo nyt on varmaa, että seuraavista kuukausista tulee todella poikkeuksellisia. Silloin on myös hyvä muistaa, että tämä johtuu Venäjän energia-aseesta ja riippuvuudestamme fossiilisiin tuontipolttoaineisiin.

Jotenkin tässä jatkuvien kriisien keskellä alkaa kaivata taas normaaleja aikoja. Muistatteko, kun me tappelimme siitä, että saako tabloidhesarista taiteltua biojätepussia?

Salmisaaren voimalaitoksen alasajoa on siirrettävä

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen ilmoitti loppuvuodesta, että se sulkee kivihiilellä toimivan Salmisaaren sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksen (CHP) etuajassa, vuonna 2024. Hanasaaren vastaava CHP-laitos suljetaan jo ensi vuoden aikana. Laitosten nopeutetun sulkemisen taustalla on alati kiristyvä ilmastopolitiikka – mm. kohonneet päästöoikeuksien hinnat.

Lue lisää

Rakennustöistä on paljon haittaa Merihaan asukkaille

Merihaan ja Hakaniemen alueella on käynnissä mittavat rakennustyöt. Hakaniemen sillan uusiminen ja Kruunusillat ovat kaupungin kehittämisen kannalta äärimmäisen tärkeitä. Vaikka rakentamisen aikaisilta häiriöiltä ei voida täysin välttyä, on kaupungin huolehdittava, että alueen asukkaille ei aiheudu kohtuutonta vaivaa.

Poikkeusjärjestelyiden aikana Merihakaan ei pääse julkisilla liikennevälineillä. Monille kävelymatka Sörnäisten rantatien pysäkeille ei varmasti ole iso vaiva, mutta ikääntyneille asukkaille pidentynyt matka on liikaa. Kaupungin on heti korjattava tilanne ja järjestettävä asukkaille toimivat joukkoliikennepalvelut myös poikkeusaikoina.

Kirjoitus on julkaistu Hesarin mielipidekirjoituksena 25.4.2022

Onko Naton laajeneminen uhka Venäjälle?

Ensin on kysyttävä miksi Ukrainan sota alkoi. Vladimir Putinin perustelut sodalle ovat harhaisuudessaan lähes parodisia. ”Erikoisoperaation” tavoitteena on Ukrainan hallinnon vapauttaminen natsien ja huumehörhöjen ikeestä. Totuus on tunnetusti sotien ensimmäisiä uhreja, mutta huumehoureisten natsien jahtaaminen sodan oikeutuksena menee tuskin loputtomiin läpi edes Venäjän valtiollisen propagandan kyllästämällä kotirintamalla.

Natsien lisäksi Putin on vaahdonnut myös Yhdysvalloista ja sotilasliitto Natosta. Naton yhteys sodan syttymiseen on selkeämpi, mutta mielestäni eri tavalla kuin Putin (ja monet läntiset kommentaattorit) sen esittävät. Tyypillisen selityslinjan mukaan Venäjä pitää Naton itälaajentuminen uhkaa sen olemassaoloa. Siksi Putin on ollut valmis radikaaleihin toimiin laajenemisen pysäyttämiseksi. Näkemykselle on löytynyt ymmärrystä myös lännestä. Ei ihme, sillä Venäjän johto on ollut äärimmäisen taitava siinä, että se on toistaiseksi saanut länsimaat syyttämään itseään Venäjän yksipuolisista aggressioista.

Venäjän närkästys Naton laajenemisesta on toki ymmärrettävää, mutta uhkaako Nato todella Venäjän turvallisuutta?

Lue lisää

Venäjän aggressio uhka meille kaikille

Vladimir Putin on aloittanut sodan Ukrainassa. Kuten koko muu maailma, olen seurannut viime päivien painajaismaisia tapahtumia lähinnä typertyneen epäuskon vallassa. Tyrmistyksestämme huolimatta meidän on päätettävä mitä me teemme seuraavaksi. Suomen, Euroopan ja Yhdysvaltojen on vastattava Venäjän aggressioon peräänantamattomuudella. Ukraina tarvitsee meidän tukeamme. Venäjän on sallittu toiminnallaan murentaa kansainvälistä järjestystä jo vuosia. Suomen ja EU:n on näytettävä, että Venäjän julkealla ja röyhkeällä toiminnalla on seurauksensa.

Suomen on:

  1. Haettava NATO:on jäsenyyttä välittömästi
  2. Mahdollistettava asevienti puolustussotaa käyvään Ukrainaan

EU:n (ja muun maailman) on:

  1. Päätettävä tiukoista ja välittömistä poliittista ja taloudellisista sanktioista yhdessä Yhdysvaltojen kanssa
  2. Tavoiteltava irtautumista Venäläisestä energiasta (erityisesti maakaasusta) seuraavan 10 vuoden aikana
  3. Puututtava Venäjän jatkuvaan informaatiovaikuttamiseen

Lue lisää

Kuinka paljon on 361 tonnia hiilidioksidia?

Sörnäisten tunnelista puhuttu viime aikoina paljon. Minullekin on kaupunginhallituksen varajäsenenä sadellut lukematon määrä vetoomuksia siitä, että se tunneli on ristiriidassa kunnianhimoisen ilmastopolitiikan kanssa. Se argumentti ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Olen opiskellut energia- ja ympäristöpolitiikkaa ja työskennellyt energia- ja ilmastokysymysten parissa koko työurani ja uskon kykeneväni arvioimaan Sörnäisten tunnelia tästä näkökulmasta kohtuullisen analyyttisesti.

Lue lisää

Kuka ja miksi?

Nimeni on Lauri Muranen. Olen alun perin Joensuusta, mutta suuren osan elämästäni olen asunut eri puolilla Helsinkiä, joista viimeiset vuodet Laajasalossa. Olen 37-vuotias ja minulla on kaksi tytärtä. Työskentelen elinkeinoasioiden päällikkönä Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:ssa puolustaen suomalaista työtä ja suomalaista duunaria.

Lue lisää